2010. június 1., kedd

4. Rubljov Szentháromság ikonja közelebbről


„Ezen a kelyhen csüng a tekintetünk: ez az ikon középpontja, és súlypontja egy szótlan, csak a három angyal pillantásával és mozdulatával jelzett belső, isteni „párbeszédnek”. Az Atya a Fiú és a Szentlélek közötti párbeszéd témája a létem, és az üdvösségem.” (Gabriel Bunge)

Kruppa Tamás: Andrej Rubljov „Troica”-ja mint Krisztus ikon

1.„Boldog a szem, amely látja...” 2. A középső angyal 3. A (Ter 18) ikonográfiai fejlődése 4. A főpap

Elérhetőség: http://www.atanaz.hu/foisk/athanaz/atan06/ata6_7.htm

1 megjegyzés:

  1. A Szt Eucharisztiában való koioniának nevezik görögül.Közösség.Az amnosz megtőrésekor igy imádkozik az atya."Megtöretik,és széttöretik Istennek báránya,aki megtörhető,de meg nem osztható,aki mindig eledelül szolgál,,de soha el nem fogy,hanem aki a Benne részesülőket megszenteli." (Aranyszájú Szt. János Liturgiája)

    Az Apostoli Örmény Egyházban,az eucharisztikus liturgiában,kovásztalan kenyeret,és vizzel nem elegyitett bort használnak.Óörmény nyelven végzik a Liturgiát.

    "Az angyalok körülállják a papot.Az egész szentély és az oltár körül a helység tele van mennyei hatalmasságokkal,hogy tiszteljék azt,aki jelen van az oltáron.""Aranyszájú Szent János) Az idézetet az "Angyalok,és küldetésük az egyházatyák szerint" c. könyvből
    Irtam ki,melynek szerzője Jean Daniléou)

    Az ünnephez passzol.

    VálaszTörlés