2010. június 25., péntek

7. Szent Péter és Pál ikonja



Június 29-e a két nagy apostol, Péter és Pál, Krisztus tanítványainak ünnepe. E két nagy szentnek a keresztény hit terjesztése és az Egyház megszilárdítása volt a feladata. Az ikonon (1) a két tanítvány egy kis bizánci templomot tart a kezében az egyházat szimbolizálva, mert mindkét apostol sarokköve Krisztus szent egyházának. A két ünnepelt hite mutatja az egyház egységét, amely Péter missziós munkája a zsidók között, Pál missziós munkája a nemzetek és a pogányok között. Osztoztak a küldetésben, osztoznak a dicsőségben.
Forrás: http://vatopaidi.wordpress.com/2009/06/29/των-αγίων-αποστόλων-πέτρου-και-παύλου/

A (2) ikonon Péter és Pál apostolok összeölelkezése látható. Az ehhez tartozó verssor a következő:
Amikor Péter és Pál összeölelkezik.
Péter kívánja a társtanítvány tiszteletre méltó
látványát, találkozásra siet vele.
Meglátva Pál őt,
kitárt kézzel fogadta a barátját.

Forrás: Dionüsziosz da Furná - Az ikonfestészet kézikönyve. - Athanasiana 17. (Szent Athanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola folyóirata)

Torpárion, 4. hang:
Apostoloknak elöljárói, és földkerekségnek tanítói, járjatok közre a mindenek Uránál, hogy ajándékozzon békét a földkerekségnek, és a mi lelkünknek a nagy irgalmat.

Köszönjük Magdi az értékes hozzászólásodat. És szemléljük nagy szívvel a "Péter és Pál apostolok összeölelkezése" ikont.

1 megjegyzés:

  1. "Az egész földön elterjedt az ő szavuk,és a földkerekség határáig az ő igéik."Apostoli prokimen 8.hang.(Prokimen:elővers,változó.)Nálunk a responzóriumnak felelne meg, vagy a zsoltárnak a szentirási részek között.Egyébként nálunk is van "Apostolok miséje".

    Azt tudni kell,hogy ortodox tesvéreink,Szent Péter úgy fogadják el,hogy "egyenlők között az első"tehát tiszteletbeli elsőbbséget adnak neki,többet nem.Ilyen tiszteletbeli elsőbbséget élvez a Konstantinápolyi pátriárka.
    Szent Pálra tekintenek fel jobban,ebben kicsit közelebb vannak a protestáns teológiához.

    VálaszTörlés